De Confrontatie

Een film van Ditteke Mensink 

Documentaire die twee jaar lang de jonge kunstenaars Lennart Lahuis, Timmy van Zoelen, Daniel de Roo en Andreas Arndt volgt. Zij zitten op De Ateliers, een Amsterdamse postacademische kunstopleiding. De film is een wordingsgeschiedenis, toont de coming of age van de jonge kunstenaars en geeft inzicht in hun artistieke ontwikkeling en hun aspiraties, hoop en vertwijfeling. Ze worden twee jaar lang ondergedompeld in een strak regime van werken en beoordeeld worden, terwijl de stad waarin ze zijn beland ook volstrekt nieuw voor ze is. Dat leidt onherroepelijk tot ervaringen en gebeurtenissen, die voor de rest van hun leven van belang zijn. De ongewisheid van en nieuwsgierigheid naar nieuwe ontwikkelingen in het leven van deze jonge kunstenaars blijft een prikkelende en constant stuwende factor in de film.

De kijker wordt deelgenoot van ingrijpende vragen met betrekking tot hun werk en leven: wordt de druk van de begeleiders en andere deelnemers -die ogenschijnlijk wel goed gedijen- te groot en haakt de kunstenaar af? Of hervindt hij/zij zich en komt het ambitieuze project tot een goed einde? Dit wordingsproces -inclusief alle overwegingen en hoogte- en dieptepunten – zijn zorgvuldig in de film vastgelegd – zoals regisseur Ditteke Mensink dat eerder deed in drie afleveringen van Hollandse Meesters.

De titel is ontleend aan de wekelijkse confrontatie op dinsdag met gearriveerde kunstenaars als Marlene Dumas, Melvin Moti, Marien Schouten en Rob Birza, die in het verleden zelf aan De Ateliers studeerden.