In De zomer van 1823 maken twee Leidse studenten een soort inspectietocht door Nederland: de stijfdeftige Dirk van Hogendorp en de latere schrijver Jacob van Lennep. Ze wandelen door een wereld die voor ons bijna onherkenbaar is. Zeker een derde van het land is nog pure woestenij, de wegen zijn vaak enkel modder. Kort daarna zal alles veranderen, met kanalen en straatwegen, spoortreinen en stoommachines, tot uiteindelijk het Nederland zoals wij dat kennen, Dankzijn Van Lennep, verteller bij uitstek, kunnen we nog eens de toenmalige sfeer, kleur en geur van het landschap ervaren. Ook geeft hij ons een kijkje in het dagelijks leven van toen, inclusief de standsverschillen. Zijn dagboek is met vaart, humor en oog voor detail geschreven.
In hun inleiding voeren Geert Mak en Marita Mathijsen ons mee naar dit Nederland van voor de industriële revolutie, en laten zien hoe die tijd tot op de dag van vandaag zijn sporen nalaat. Het oorspronkelijke reisdagboek van Jaco van Lennep is voor deze uitgave modern Nederlands hertaald.
Bezorgd door Geert Mak en Marita Mathijsen
De website van De zomer van 1823
Interakt maakte naar aanleiding van het boek een negendelige cultuurhistorische serie.
Geert Mak loopt samen met regisseur Theo Uittenbogaard de tocht die Jacob van Lennep in de zomer van 1823 door Nederland liep om de mentaliteit van de bevolking te onderzoeken. Ondanks de grote veranderingen in het hedendaagse landschap, maakt hij het Nederland uit de tijd van Van Lennep voor iedere kijker voelbaar.
Regie en 1e camera: Theo Uittenbogaard
Presentatie en scenario: Geert Mak
Montage: Vera Jong
Research en productie: Julie Houben, Ottoline Rijks
Producent: René Mendel